Symptomen pulmonale hypertensie

U bevindt zich hier: Pulmonale hypertensie Ľ Symptomen

Symptomen pulmonale hypertensie

Er zijn verschillende symptomen van pulmonale hypertensie. Meestal is de eerste klacht ongewone vermoeidheid (externe link). Vaak denken patiŽnten dat dat ligt aan de slechte conditie. Andere klachten in het beginstadium zijn kortademigheid met name bij inspanning, duizeligheid (externe link) en soms zelfs flauwvallen (externe link).

Later kunnen pijn op de borst, blauwe lippen of huid en opgezwollen enkels en benen ontstaan. Ook klachten als Ďte weinig luchtí en een een zeer snelle pols of hartritmestoornissen (externe link) komen voor.

De symptomen kunnen worden ingedeeld op basis van de ernstigheid ervan.

  • Stadium 1: geen beperking van fysieke activiteiten
  • Stadium 2: lichte beperking van fysieke activiteiten, zoals traplopen waarbij meteen vermoeidheid en kortademigheid ontstaat
  • Stadium 3: kleine inspanningen leiden al tot vermoeidheid en kortademigheid, bijvoorbeeld al gewoon lopen op een vlakke ondergrond
  • Stadium 4: hierbij leiden de geringste inspanningen (aankleden, praten) al tot uitputting

Een ander effect is dat het hart steeds harder moet pompen om het bloed naar de longen te krijgen. De rechterhartkamer, die het bloed naar de longen pompt, zal uit gaan zetten en daardoor steeds minder bloed naar de longen pompen. Na verloop van tijd gaat de rechter hartkamer ook op de linker hartkamer drukken. Deze kan daardoor minder bloed door de rest van het lichaam pompen, waardoor de gewone bloeddruk gaat dalen.

De symptomen zijn zeker in het begin vrij algemeen, waardoor de diagnose vaak pas laat wordt gesteld. Als behandeling helemaal uitblijft, zal de pulmonale hypertensie na 2 of 3 jaar leiden tot hartfalen, met meestal de dood tot gevolg.

Lees verder over het stellen van de diagnose pulmonale hypertensie -->

U bevindt zich hier: Pulmonale hypertensie Ľ Symptomen