Soorten pulmonale hypertensie

U bevindt zich hier: Pulmonale hypertensie Ľ Soorten

Soorten pulmonale hypertensie

Er zijn verschillende vormen van pulmonale hypertensie. De indeling is op basis van de oorzaak. Als er geen oorzaak gevonden wordt, dan is er sprake van idiopathische pulmonale hypertensie. Voor 2003 heette dit primaire pulmonale hypertensie.

Als er wel een duidelijke oorzaak is, dan kan pulmonale hypertensie als volgt ingedeeld worden:

Pulmonale arteriŽle hypertensie

Hierbij is de pulmonale hypertensie veroorzaakt door het zich vermenigvuldigen van de gladde spiercellen van de kleine longslagaders. De oorzaak hiervan kan sterk verschillen, zie oorzaken.

Pulmonale hypertensie als gevolg van chronische longembolie

Bij deze vorm raken de grote bloedvaten in de longen verstopt door bloedstolsels. Van een longembolie is sprake, als er een bloedpropje in de longen schiet. Hierdoor kan de doorbloeding in een (deel van) de longen geblokkeerd worden.

Pulmonale veneuze hypertensie

Dit is een vorm van pulmonale hypertensie die veroorzaakt wordt door linker hartfalen of door een probleem met de linker hartkleppen. Een probleem met de linkerkant van het hart dus. Via deze linkerkant van het hart wordt het zuurstofrijke bloed dat van het hart afkomt, door het lichaam gepompt.

Pulmonale hypertensie als gevolg van chronisch zuurstoftekort

Pulmonale hypertensie kan tenslotte ook ontstaan door een chronisch zuurstoftekort. PatiŽnten met longfibrose of met een chronische luchtwegobstructie (COPD en chronische bronchitis), kunnen hier bijvoorbeeld mee te maken krijgen.

Lees verder over de oorzaken van pulmonale hypertensie -->

U bevindt zich hier: Pulmonale hypertensie Ľ Soorten