De kleine bloedsomloop

U bevindt zich hier: Pulmonale hypertensie Ľ De kleine bloedsomloop

De bloedsomloop door de longen (de kleine bloedsomloop)

In de longen vindt uitwisseling plaats van zuurstof en koolstofdioxide. Dit wordt mogelijk gemaakt door de kleine bloedsomloop. Dit is de benaming voor het stelsel van bloedvaten waarbij zuurstofarm bloed vanuit het hart naar de longen gaat, door de longen heen gaat en vervolgens terug naar het hart gaat als zuurstofrijk bloed.

Vanuit de rechter hartkamer stroomt zuurstofarm bloed door de longslagader naar de longen. In de longen vertakt deze longslagader zich naar kleinere longslagaders en vervolgens naar haarvaten. Deze haarvaten liggen rond de longblaasjes. Tussen de longblaasjes en de haarvaten vindt de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaats. Het zuurstofarme bloed wordt zo weer zuurstofrijk.

Het zuurstofrijke bloed stroomt verder door de haarvaten en deze haarvaten komen bij elkaar en vormen dan kleine aders. Deze kleine aders komen ook weer bij elkaar en vormen dan weer grote aders. Deze komen uiteindelijk samen in de longader en daardoor stroomt het zuurstofrijke bloed weer naar het hart en komt terecht in de linker hartboezem.

Vanaf hier komt het zuurstofrijke bloed terecht in de grote bloedsomloop. Dit is de bloedsomloop die zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam vervoert. -->

U bevindt zich hier: Pulmonale hypertensie Ľ De kleine bloedsomloop